• Slider Tandarts Herwig 1
Periodieke controle bij Tandartspraktijk Herwig

Periodieke Controle

Vaak gaat u twee keer per jaar naar de tandarts voor een periodieke controle. Gedurende deze controle wordt uw gebit door de tandarts gecontroleerd op gaatjes, de conditie van uw tandvlees, de randaansluiting van vullingen, de aanwezigheid van tandsteen en mogelijke aanwezige ontstekingen.

Daarnaast kan het voorkomen dat de tandarts een röntgenfoto maakt om uw gebit beter te kunnen observeren. Mocht tijdens de controle gaatjes en/of andere afwijkingen worden ontdekt, dan zal de tandarts een nieuwe afspraak laten inplannen om dit te herstellen.

Om zo grotere problemen in de toekomst te voorkomen en om zo uw gebit in een goede staat te houden.

Neem contact op voor meer informatie over deze behandeling.

Vullingen bij Tandartspraktijk Herwig

Vullingen

Wanneer uw tandarts een gaatje heeft geconstateerd, is het zeer belangrijk dat de tand behandeld wordt. Een gaatje dat onbehandeld blijft zal op een gegeven moment pijn gaan veroorzaken.

Hoe ontstaat nu een gaatje of ook wel “caviteit” genoemd. Een caviteit ontstaat doordat de bacteriën in uw mond en met name de S. Mutans bacterie zuren produceren. Het zijn deze zuren die tanden en kiezen aantasten.

Tandartsen adviseren dan ook om uw tanden goed te poetsen, maar ook tussen de tanden goed te reinigen met een tandenstoker of door gebruik van tandzijde.

De aantasting van een tand of kies begint met een witte doffe plek (laesie) op het glazuur. In loop der tijd verandert deze kleur. Wanneer dit proces zich verder ontwikkelt, wordt het glazuur verder afgebroken en komt het proces in het tandbeen(dentine) terecht. Hebt u de verdenking op een “gaatje” laat dit dan altijd door uw tandarts controleren om zo ook duurdere behandelingen te voorkomen.

Neem contact op voor meer informatie over deze behandeling.

Tandvleesbehandeling

Een tandvleesbehandeling kan door de tandarts, mondhygiëniste of parodontoloog worden uitgevoerd. Wanneer de ruimte tussen tandvlees en tanden te groot wordt kan er sprake zijn van een chronische ontsteking ook wel parodontitis genoemd. In deze ruimte hoopt zich hierdoor makkelijk tandsteen en plaque op dat door u zelf nauwelijks te reinigen is. Deze ruimte noemen we een pocket.

De tandarts of mondhygiënist reinigt deze ruimte met speciale instrumenten. Dit noemen we ook wel een gebitsreiniging. De tanden worden schoon gemaakt met ultra-sone instrumenten en handinstrumenten. Achteraf worden de tanden vaak schoongemaakt met een polijstpasta. Zodat de tanden weer lekker glad zijn en zodat nieuwe plaque zich moeilijker kan hechten aan het tandoppervlak.

Hoe kan dit voorkomen worden? Door de tanden en kiezen goed schoon te houden met een borstel en door de tanden ook interdentaal goed te reinigen. Dus een combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging zorgt ervoor dat de ontsteking rustig wordt. Tijdens de genezing zal het tandvlees zich wat terugtrekken. De tandhalzen zijn soms tijdelijk gevoeliger voor behandeling. Door een optimale mondhygiëne wordt verdere botafbraak voorkomen.

Neem contact op voor meer informatie over deze behandeling.

Brug

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.

Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?
1. Om beter te kunnen kauwen.
2. Verbetering van het uiterlijk.
3. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Bron: Ivoren Kruis ©
Neem contact op voor meer informatie over deze behandeling.

Kroon

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een kroon?
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?
1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
2. Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Bron: Ivoren Kruis ©
Neem contact op voor meer informatie over deze behandeling.

CEREC kroon

Het is voor velen een grote drempel om te laten doen: het plaatsen van een kroon. U moet vaak meerdere keren terugkomen bij de tandarts voordat de ingreep helemaal afgerond kan worden. Gelukkig heeft de techniek ook op dit gebied niet stilgestaan en kunt u tegenwoordig profiteren van de voordelen van de CEREC kroon.

Wat zijn CEREC 3D kronen?
Een CEREC kroon wordt gemaakt met behulp van het computersysteem CEREC 3D. Allereerst wordt er door het systeem een scan van uw mond gemaakt. Dit heeft als groot voordeel dat er geen afdruk van uw kaak meer gemaakt hoeft te worden door te "happen". De scan wordt naar de computer gestuurd, die er een 3D-weergave van maakt. Zo kunt u en uw tandarts precies zien waar de brug of kroon moet komen. Digitaal kan de tandarts dan een weergave maken hoe de vervangende tanden eruit moeten komen te zien. De situatie die de tandarts in het systeem schetst, kan direct door het apparaat worden gemaakt. Dat betekent dat de CEREC kroon vaak binnen een half uur klaar is en nog dezelfde dag kan worden geplaatst en vastgezet.

Dat is dus het grote voordeel van CEREC kronen: dezelfde dag nog loopt u de praktijk weer uit met een nieuwe brug of kroon. Uiteraard moet ook bij dit type kroon aan uw tanden worden geslepen, zodat de kronen goed blijven zitten. Langdurige studies hebben aangetoond dat de kwaliteit van deze kronen net zo goed is als reguliere kronen.

Voor een informatief filmpje betreffende cerec-kronen kunt u dit Youtube filmpje bekijken: http://youtu.be/SrXmffaltps

Het CAD/CAM-systeem
CEREC 3D werkt met een CAD/CAM-systeem. De afkorting van dit systeem is Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing. Dat houdt dus in dat uw kroon of brug helemaal met de computer wordt ontworpen en gemaakt. Kortom, helemaal speciaal voor u op maat gemaakt! Wilt u weten wat de kosten zijn van een kroon of brug met behulp van dit CAD/CAM-systeem? Neem dan contact op met onze praktijk.

Implantaten

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht.

Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese.

Wanneer worden implantaten toegepast?

  • Bij het ontbreken van één tand of kies. De tandarts plaatst op het implantaat een kroon van metaal of keramiek. Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen.
  • De implantaten worden in deze situatie van een vastzittende brug voorzien. Een brug is een voor de patiënt niet uitneembare vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.
  • Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen kan op implantaten (meestal twee) een overkappingsprothese worden geplaatst. Deze wordt op de implantaten vastgeklikt.

Bron: Ivoren Kruis ©
Neem contact op voor meer informatie over deze behandeling.

Prothese of kunstgebit

Een volledige prothese of kunstgebit is een hulpmiddel in het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. Er zijn bijna drie miljoen volledige prothese dragers in Nederland.

Door het speeksellaagje tussen het kunststof van de prothese en uw tandvlees zuigt het kunstgebit zich vast in de mond (retentie). De prothese heeft een zodanige vorm dat deze goed past bij de anatomie van de kaken en de mondspieren. Je kan je waarschijnlijk we goed voorstellen dat in een beweeglijke mond dit niet altijd eenvoudig is en deel van de prothese dragers heeft dan ook problemen hiermee. Het is vaak het ondergebit wat klachten geeft doordat o.a. het draagvlak van de kaak daar veel kleiner is. Dankzij implantaten kan met behulp van een klikgebit vaak toch een goede oplossing geboden worden.

Omdat elke mond en kaak anders is, wordt voor u een prothese speciaal op maat gemaakt. Om de kauw en spreekfunctie met de prothese te herstellen zullen een aantal stappen (4 tot 6) doorlopen moeten worden. Het cosmetische eindresultaat is ook een belangrijke factor en alles tezamen maakt door de behandelaar en technicus zeer nauwkeurig gewerkt worden om deze functies bij u te herstellen

Bron: Tandarts.nl
Neem contact op voor meer informatie over deze behandeling.

Een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Met een goed geplaatste verdoving is de behandeling voor u zeer goed te doen.

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal.

Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?
Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor.

Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan.

Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Bron: Ivoren Kruis ©

Beugel

Kinderen krijgen vaak om verschillende redenen een beugel. De hoofdreden blijft natuurlijk dat wanneer de tanden goed op elkaar passen en uitgelijnd zijn, de tanden veel beter schoon zijn te houden. Dit in tegenstelling tot wanneer de tanden schots en scheef staan.

Een beugel kan niet alleen resulteren in het hebben van minder gaatjes maar leidt bovendien ook tot minder behandelingen bij uw kind. Daarnaast speelt de esthetische kwestie natuurlijk ook een rol.

De noodzaak van een beugel is van te voren lastig te voorspellen. Dit dient per kind individueel door een tandarts te worden beoordeeld. Globaal gezien begint de beugelperiode wanneer uw kind tussen de acht en twaalf jaar oud is.

Het is belangrijk de tanden goed schoon te houden tijdens het dragen van een beugel. Het tanden poetsen zal ook meer tijd in beslag nemen, dit omdat het lastiger is om het gebit schoon te houden. Vaak krijgen kinderen ook een spoelmiddel voorgeschreven door de orthodontist.

TIP: Controleer af en toe of uw kind zijn/haar tanden goed heeft gepoetst. Deze controle kan bestaan uit het goed inspecteren van de tandvleesrand en eventueel het gebruiken van een plaqueverklikker.

Neem contact op voor meer informatie over deze behandeling.

© 2024 Tandartspraktijk Herwig